Punktur IJslandse Paarden

Onze IJslanders

Wij fokken IJslandse paarden en hebben een flinke fokkudde, onze paarden lopen in kuddes in de heuvels rond de boerderij. Hier groeien de veulens in kudde verband op tot sterke, sociaal vaardige jonge paarden. De paarden bij Punktur worden beleerd volgens een vaste systematiek. Ook de omgang met de paarden is ontwikkeld uit een samenspel van eeuwenoude en nieuwe methodieken (Parelli, Hempfling, Monty Roberts, Feldmann). We noemen dit “free style”. We bereiken hiermee dat de paarden veel vertrouwen in mensen hebben, licht te rijden zijn en zeer mensvriendelijk in omgang zijn. We kunnen je jonge IJslander in Polen opfokken en opvoeden tot een prettig rijpaard.

De motivatie om met paarden om te gaan is vaak niet in woorden te vatten. Toch hebben mensen een diepe wens om “iets” met paarden te doen. Meestal wordt dat rijden in de manege. Maar dat bevredigd lang niet iedereen. Je voelt je toch niet betrokken met het dier zelf, het is maar een uurtje en de paarden lijken zich ook niet echt om jouw te bekommeren, ze zien je ook niet echt als mede-schepsel. Je mist wat........ Eigenlijk niet zo raar. Een paard wordt door urendurende manegelessen met dezelfde rondjes in de bak eigenlijk gedegradeerd tot een soort levende auto-scooter, waar iedereen tegen betaling een paar rondjes op mag. Dat kan niet echt een basis zijn voor communicatie. Vreemd is het ook eigenlijk wel; je wordt geconfronteerd met een gigantisch beest met een volledig ander leven, een ander behoeftepatroon en een volledig andere niveau van bestaan en communicatie. En daar moet je dan zomaar “op” gaan zitten. Het is logisch dat als je kennis maakt met zo’n onbekend wezen, dat dat angst inboezemt. Angst voor zijn kracht, zijn onbekende gedrag en voor zijn onvoorspelbare reacties. Maar ook ontzag. Ontzag voor zijn kracht, zijn fysieke prestaties en en ook ontzag voor zijn goedmoedige zijde, waarbij hij mensen urenlang op zijn rug ronddraagt. De angst kan in de loop van de tijd min of meer slijten. Maar begrip voor het paard ontstaat niet op deze basis. Een paard blijft zo een mythisch wezen, omringt door sterke verhalen.

Door met paarden om te gaan vanuit hun eigen wezen, ze in kuddeverband te zien en zelf ook in de kudde rond te lopen, ervaar je wat paarden zijn en hoe ze denken en doen. Bij Punktur vinden we het fijn als je zo kennis met paarden wilt gaan maken. We kunnen je niet alleen leren paardrijden, maar je ook meer over het wezen “Paard” onderwijzen en dan niet alleen “Paard” maar vooral “IJSLANDER”, vandaaruit kunnen we je op weg helpen om werkelijk met dit bijzondere dier te communiceren.

Dat is onze passie en onze boodschap!

...designed by Zaranie