Punktur IJslandse Paarden

In en om de Boerderij

De Boerderij

Punktur is gevestigd in een heel oude Silezische boerderij. Boven de deur staat 1820, maar ons is verzekerd dat de stal en het achterste deel in de 18e eeuw zijn gebouwd.

Je rijdt aan het eind van de weg ons erf op, langs de schuur, recht op de gele boerderij af. Het woonhuis is enorm groot, met dikke natuurstenen muren. Je komt binnen in een grote hal, hier zijn de deuren naar alle andere vertrekken. De grote woonkamer is s’zomers aangenaam koel en s’winters lekker warm door de centrale verwarming en door de open haard lekker op te stoken. In de woonkamer hebben we een grote bibliotheek met paardenboeken, ander leesvoer en in de eetkamer een verzameling video’s. Beneden is ook nog een keuken met een houtfornuis, twee badkamers met toilet met douche en een natte ruimte met de wasmachine, centrifuge en het kantoor.

De gastenverblijven zijn op de eerste verdieping. Het zijn drie hele ruime kamers (25 m2 en meer), ieder in een andere kleur; een groene, blauwe en gele kamer. Deze kamers hebben centrale verwarming. Ook is er boven nog een nieuwe badkamer, zodat we totaal 3 badkamers tot onze beschikking hebben. Verder is er de kamer van Ewa en rechts het appartement van Anne en Elselien. Die laatste is nog altijd in de vebouwingsfase. Op zolder is er ruimte voor Eddy's leeratelier, drie stagiareskamers en een voorzolder met wat bedden voor onvoorziene slapers en een tafeltennistafel. In Eddy's atelier kan je nog meer video' s kijken; er ligt een ruime verzameling!

De zadelkamer en een stal liggen aan de westzijde in het oudste deel van het huis, je kunt ze binnendoor en buitenlangs bereiken. Zij hebben dikke muren met mooie gewelven.

Het erf

Tegenover het huis staat het ‘Hesthus’, dit is een enorme en hoge schuur. In het Hesthus kunnen 2 groepen paarden staan en er is een hooi en stro opslag. Voor het Hesthus is depaddock, die gebruiken we voor de training van de paarden, longeren, vrijlopen en (zit)lessen. Op het erf staat nog een gebouw; het magazijn, hierin is de haveropslag, een werkruimte voor de medewerkers en in het verlengde opslag voor allerlei werktuigen. Het erf ertussen is ruim met in het midden de jonge lindeboom, die "Linda" heet. Er is een echt terras en er zijn nog meer plekken om lekker in of juist uit de zon te zitten. Achter het huis liggen de huisweides en daarachter de ‘rode heuvel’. Daarnaast zie je de ‘gele heuvel’. Beide heuvels zijn globaal elk 30 hectare groot en ingedeeld in grote percelen die afwisselend beweid en gemaaid worden. De paarden die op de heuvels staan, drinken uit de beek aan de voet van de heuvel. Achter het Hesthus is de toegang tot de ‘appelvallei’. De paarden grazen daar tussen de appelbomen en het vormt de toegang tot de weides erachter.

Natuurlijk kan je overal op het erf gaan en staan waar je wilt. Op het ruime erf is altijd wel een luw plekje te vinden, de zon draait rondom het huis, zodat ook al vroeg in het jaar hele prettige zithoekjes te vinden zijn. Op het erf is altijd wel een paard te zien, net als in de weilanden. Je kan de stilte opzoeken, ergens bij een bosrandje een boek gaan lezen, paarden observeren, een bos wilde bloemen plukken of gaan spelen in onze plas of in het stromende beekje dat midden over ons land loopt. Maar natuurlijk mag je ook meehelpen met het paardenwerk. We waarderen dat zeker, maar het is geen verplichting.

...designed by Zaranie